Polarbröd – Sveriges största industribrand på 70 år 

Sveriges största industribrand på över 70 år, den inträffade i Älvsbyn på Polarbröd i augusti 2020. I vår podd berättar Karin Bodin, koncern VD för Polarbröd, om chocken, känslorna och vikten av att ha en tydlig kommunikation när man är mitt i krisen.
I främre delen av bilden Karin Bodin. Längre bak i bilden Jeanette Ögren Viklund, producent av podden.

Familjeföretaget Polarbröd var Sveriges tredje största brödproducent och exporterade Polarbröd till femton länder, främst till Norge, Frankrike och Finland.

När Polarbröds bokslut summerades för 2019 hade Polarbröd slagit försäljningsrekord och bestämde sig för att investera i en ny bagerilinje i fabriken i Älvsbyn. Den nya bagerilinjen skulle invigas måndag 24 augusti 2020, men sent på kvällen den 23 augusti började det brinna i bageriet.

– Allvaret i situation stod klart ganska snabbt. Vi hade krismöten redan i bilen upp, säger Karin Bodin, koncern VD för Polarbröd.

Karin Bodin som inte hade ro att klä sig ordentlig, bar nattskjortan under fleecekoftan när hon begav sig iväg till fabriken. Under bilresan från Umeå till Älvsbyn får hon beskedet att fabriken inte skulle gå att rädda. Fabriken i Älvsbyn stod för 75 procent av företagets produktionskapacitet och hade 189 anställda som förlorade sin arbetsplats i en kommun med 8000 invånare.  Det var då den största industribranden i Sverige på över 70 år.

Lyssna till samtalet med Karin där hon berättar om krisen:

Del 1: Polarbröd- Sveriges största industribrand på 70 år
Soundcloud
Spotify

Del 2: Polarbröd reste sig ur askan på 625 dagar
Soundcloud
Spotify

Nedan ses en bild från Piteå-Tidningen på den nedbrunna fabriken.

Bild från Piteå Tidningens flöde i sociala medier.

Mer information

Vill du veta mer om branden och vad som hände sen kan du läsa boken ” 625 dagar – när Polarbröd reste sig ur askan”. Den skildrar vägen från ett uppbränt bageri till dess återkomst. Historian är berättad inifrån av Marcus Bodin, författare och make till Polarbrödskoncernens huvudägare Karin Bodin.

Om boken: 625 dagar – när Polarbröd reste sig ur askan